Medicinska masaža 75 min Poliklinika Medikol - Zagreb
Komentara 0
175,00 kn 250,00 kn
Koža je najveći organ našeg tijela, sastoji se od tri potpuno različitih slojeva. Vanjski epidermis, unutarnji dermis, i subkutis.
Koža je organ koji nam daje znakove da našem organizmu nešto nedostaje
Na koži se mogu pojaviti razne vrste ekcema, suhoće, dermatitisa. Kada primjetite promjene na koži uvijek pregledajte crijeva ili razmslite o tome imate li problem s probavom.
Proljeće je vrijeme kada se u našem organizmu puno toga mijenja i dolaze do izražaja slabe točke samog organizma.
Javalaju li Vam se promjene na koži pojačano u proljeće, pozabavite se hranom i dodacima prehrani, za poboljšanje kože.
Preporuke prehrane:
Ostale preporuke:
Kao zamjenu za bijeli šećer koristite sladila načinjena od biljke Stevia, kokosov šećer
Umjesto slatkiša jedite bademe, orahe, pinjole, kolače spravljene bez brašna (tučena jaja, sladilo Stevia u prahu, mljeveni mak ili rogač ili bademi). Povremeno se može jesti i tučeno vrhnje s voćem koje je na listi dopuštenog.
Tekućina: voda (po mogućnosti lužnata ionizirana), limunada bez šećera, prirodno iscijeđeni biljni čaj, povrtni sokovi (bez cikle).
hladne napitke nipošto ne uzimajte uz obrok niti još čitav sat poslije obroka, dok su topli napitci dopušteni i uz i poslije obroka.
Umjesto paštete možete koristiti razne domaće namaze od kuhanog slanutka i sezama (tahini), zatim kuhanog graha (dodati malo maslinovog ulja, malo soka limuna, sol, mljeveni sezam i sl).
Izbjegavati prženu, pohanu i masnu hranu (prženi krumpir, krafne, čips..) jer je izvor lipidnih peroksida (toksični za jetra, potiču upalu !!!), te trans – nezasićenih masnih kiselina !!!
koristite isključivo hladno prešana ulja (maslinovo i laneno) koja djeluju protuupalno te ih treba koristiti bez zagrijavanja (salate, lešo..). Ostale vrste masnoća posebno margarin i suncokretovo ulje treba izbjegavati u pripremi hrane.
izbjegavati treba ljutu i začinjenu hranu, vruće i hladno, šećer , lisnato tijesto I sve proizvode od istog, krafne, krekere, gazirana pića, industrijske voćne sokove, pivo, ocat, senf, majonezu, papar, dimljenu i konzerviranu hranu…
izbjegavati treba kavu te sve namirnice koje sadržavaju kofein. Možete rabiti biljnu kavu (divka, Kneip, yanoh i sl) s dodatkom rižinog, bademovog ili kokosovog mlijeka.
alkohol- razgrađuje se u jetrima, a uvjetuje bezuvjetna oštećenja i drugih organa.
Primjeri doručka kod osoba koje pate od problema s kožom:
BADEMOVO MLIJEKO 2 DCL,1 ŽLICA CHIA SJEMENKI OSTAVITI 10 MIN DA NABUBRE, DODATI 50 g BOROVNICA, 3-5 BADEMA
BADEMOVO MLIJEKO ILI DOMAĆI KEFIR 2 DCL, PROSENE ILI RIŽINE PAHULJICE 2 VELIKE ŽLICE, MALINE I BOROVNICE, LANENE SJEMENKE MLJEVENE SVJEŽE
SMOTTIE : KELJ, BOROVNICE, JABUKA, KOKOSOVO ULJE 1 MALA ŽLIČICA, MRKVA, SUNCOKERT SJEMENKE ILI BUČINE, VODA DO ŽELJENE KONZISTENCIJE.
Dodaci prehrani tj. Vitamin i minerali koji mogu biti u deficit kod problema s kožom su:
Njega kože izvana
je također od velike važnosti i za to vam je izvrsna Styler krema. Ali prije korištenja kreme svakako bi preporičili očistiti kožu Oxilver sprejem na bazi aktivnog kisika koji štiti od infekcije i jednako tako kožu oksigenizira i potiče na bržu regeneraciju i oporavak.
KOLAGEN je neizmjerno važan kod kožnih oštećenja.
Kolagen je polipeptid, koji spada u skupinu glikoproteina, u skeletne bjelančevine uz kreatin i elastin.
Kolagen čini 1/3 svih bjelančevina sisavaca, oko 30% bjelančevina u tijelu su kolageni.
Kolagen sprječava gubitak vode u tkivu, te zbog slabe elastičnosti daje čvrstoću i stabilnost tkivu.
Postoji 19 različitih vrsta kolagena.
Kolagen je protein jako važan za izgradnju kože, tetiva, zglobova, vezivnih tkiva, ima ga u krvnim žilama, probavnom sustavu, kostima. On je taj koji je odgovoran za starenje i izgled naše kože. Čuva naše zglobove kod fizičkog napora, tako da je u kombinaciji sa omega3 i c vitaminom nužan za sportaše i rekreativce.
Nakon 25. godine stopa padanja kolagena je 1,5% godišnje. Osim starenja na proizvodnju kolagena utječe i način života. Pušenje, slatko, pekarski proizvodi sve to također utječe negativno na proizvodnju kolagena.
Kolagena možete naći u kremama, ali one nemaju utjecaj na kožu i vezivna tkiva, dok kolagen iz hrane utječe na povećanje proizvodnje kolagena u tijelu.
Izvori kolagena su ribe, jaja, govedina piletina.
Postoje 3 tipa kolagena, tip 1 je najzastupljeniji u našem organizmu. Kravlji kolagen je tip 1 i 3, pileći kolagen je tip 2, a riblji je taj koji je nama najpotrebniji i riba sadrži kolagen tipa 1. jaja su također izvor kolagena tipa 1.
Da bi se kolagen proizvodio i vezao potrebno je unositi C vitamin (voće i povrće), omega 3- orašasti plodovi i sjemenke.
Uzimanjem kolagena kao dodatak možemo djelovati na organizam tako da ojačamo zglobove, reguliramo probavu, zategnemo kožu.
Najbolje je kolagen uzimati oralno i to sa c vitaminom u kombinaciji.
Naša preporuka za nadomjestak kolagena - napitak Collamin koji sadrži kolagen i hidrolizirane aminokiseline, folnu kiselinu i B kompleks. OVDJE ga možete naručiti.
Ove savjete o prehrani za osobe sa kožnim problemima, ali i mnoge druge, donosi nam naša suradnica Alma Bunić iz Nutriforme. Zapratite je, ako još niste, jer dobar savjet, zlata vrijedi.
Komentara 0
120,00 kn 200,00 kn
Komentari
Komentiranje je zatvoreno