Početna Blog Ekcemi i Dermatitis - savjeti o prehrani za ova kožna stanja by Alma Bunić

Ekcemi i Dermatitis - savjeti o prehrani za ova kožna stanja by Alma Bunić

Datum objave: 24.07.2018 / 24. srpanj 2018.
Kategorija: Blog
Komentari: 0

 

 

Koža je  najveći organ našeg tijela, sastoji se od tri potpuno različitih slojeva. Vanjski epidermis, unutarnji dermis, i subkutis.

Koža je organ koji nam daje znakove da našem organizmu nešto nedostaje

Na koži se mogu pojaviti razne vrste ekcema, suhoće, dermatitisa. Kada primjetite promjene na koži uvijek pregledajte crijeva ili razmslite o tome imate li problem s probavom.

Proljeće je vrijeme kada se u našem organizmu puno toga mijenja i dolaze do izražaja slabe točke samog organizma.

Javalaju li Vam se promjene na koži pojačano u proljeće, pozabavite se hranom i dodacima prehrani, za poboljšanje kože.

Preporuke prehrane:

  • Izbjegavati gluten (pšenica, raž, zob, ječam) poželjna je bezglutenska prehrana. Izostaviti sve gore navedene žitarice, dok se riža, krumpir, kukuruz, heljda i proso mogu koristiti.
  • Primjeri zamjenskih namirnica: rižina tjestenina, slanutkovo brašno za začinjavanje jela, palenta, kukuruzni i rižin ekstrudat (stiropor), pravi kukuruzni kruh (ne miješani s pšenicom), corn flakes, riža kuhana na bademovom mlijeku, crvena ili smeđa riža kao prilog jelima, krumpir na sve načine, u juhu umjesto tjestenine možete ukuhati proso ili taranicu načinjenu od jaja i slanutkovog brašna ili žličnjake načinjene od kuhane riže, jaja i maslaca.
  • Napomena: nije nužno uvijek izbaciti gluten u potpunosti, ali pšenicu koju unosimo kroz tijesto, pekarske proizvode, kruh, kolače i sl. , obavezno
  • Izbjegavanje šećera fruktoze i laktoze
  • Zbog uspostavljanja zdrave crijevne flore naredna 3 mjeseca treba birati voće i povrće s manjim udjelom fruktoze, uz istodobno izbjegavanje laktoze (kravlje mlijeko).
  • Namirnice s većim udjelom fruktoze koje treba izbjegavati: voće - jabuka, kruška, guava, papaja, lubenica, grožđe,  i sve suho voće
  • Ostalo – kukuruzni sirup i sve namirnice koje ga sadrže (! kratica na deklaracijama HFCS), javorov sirup, nektar agave, bijeli šećer, smeđi šećer, javorov šećer, šećerni sirup, med, koncentrirani voćni sokovi, ketchup i sl, keksi, peciva s voćnim punjenjem, pekmez, slatki namazi, peciva, kroasan, palačinke, krafne…(najgore namirnice su one koje objedinjavaju gluten, šećer i margarin kao što su kolači, keksi i sl)
  • Dopušteno je voće s manjim udjelom fruktoze:
  • prvi izbor: trešnje, breskve, nektarine, limun
  • drugi izbor: marelice, kupine, brusnice,  borovnice,  grejp, naranča, mandarina, kiwi, rabarbara, tamarilo, banana zrela, dinja

Ostale preporuke:

Kao zamjenu za bijeli šećer koristite sladila načinjena od biljke Stevia, kokosov šećer

Umjesto slatkiša jedite bademe, orahe, pinjole, kolače spravljene bez brašna (tučena jaja, sladilo Stevia u prahu, mljeveni mak ili rogač ili bademi). Povremeno se može jesti i tučeno vrhnje s voćem koje je na listi dopuštenog.

Tekućina: voda (po mogućnosti lužnata ionizirana), limunada bez šećera, prirodno iscijeđeni biljni čaj, povrtni sokovi (bez cikle).

hladne napitke nipošto ne uzimajte uz obrok niti još čitav sat poslije obroka, dok su topli napitci dopušteni  i uz i poslije obroka.

Umjesto paštete možete koristiti razne domaće namaze od kuhanog slanutka i sezama (tahini), zatim kuhanog graha (dodati malo maslinovog ulja, malo soka limuna, sol, mljeveni sezam i sl).

Izbjegavati prženu, pohanu i masnu hranu (prženi krumpir, krafne, čips..) jer je izvor  lipidnih peroksida (toksični za jetra, potiču upalu !!!), te trans – nezasićenih masnih kiselina !!!

koristite isključivo hladno prešana ulja (maslinovo i laneno) koja djeluju protuupalno te ih treba koristiti bez zagrijavanja (salate, lešo..). Ostale vrste masnoća posebno margarin  i suncokretovo ulje treba izbjegavati u pripremi hrane.

izbjegavati treba ljutu i začinjenu hranu, vruće i hladno, šećer , lisnato tijesto I sve proizvode od istog, krafne, krekere, gazirana pića, industrijske voćne sokove, pivo, ocat, senf, majonezu, papar, dimljenu i konzerviranu hranu…

izbjegavati treba kavu te sve namirnice koje sadržavaju kofein. Možete rabiti biljnu kavu (divka, Kneip, yanoh i sl) s dodatkom rižinog, bademovog ili kokosovog mlijeka.

alkohol- razgrađuje se u jetrima, a uvjetuje bezuvjetna oštećenja i drugih organa.

 

Primjeri doručka kod osoba koje pate od problema s kožom:

 

BADEMOVO MLIJEKO 2 DCL,1 ŽLICA CHIA SJEMENKI OSTAVITI 10 MIN DA NABUBRE, DODATI 50 g BOROVNICA, 3-5 BADEMA

BADEMOVO MLIJEKO ILI DOMAĆI KEFIR 2 DCL, PROSENE ILI RIŽINE PAHULJICE 2 VELIKE ŽLICE, MALINE I BOROVNICE, LANENE SJEMENKE MLJEVENE SVJEŽE

SMOTTIE : KELJ, BOROVNICE, JABUKA,  KOKOSOVO ULJE 1 MALA ŽLIČICA, MRKVA, SUNCOKERT SJEMENKE ILI BUČINE, VODA DO ŽELJENE KONZISTENCIJE.

 

Dodaci prehrani tj. Vitamin i minerali koji mogu biti u deficit kod problema s kožom su:

 

  • B vitamini – Niacina, ali i ostalih B vitamin
  • A vitamin- najvažniji vitamin za zdravlje kože
  • Zink je jedan od najvažniji mineral za zdravlje kože
  • Selen kao izraženi antioksidans
  • Cvitamin I Bakar su nam jako bitni radi sinteze kolagena u tijelu koji utječe na kožu, kosu, zglobove tako da je bitam unos C vitamin Bakra prehranom
  • Osim navdenih vitamin I mineral kao dodatak prehrani bitni su:
  • Probiotici bacto flor 1x1 3 mjeseca i tekući živi m.o. 2x20 ml još 3 mjeseca
  • Omega 3 masne kiselin te dovoljno D vitamina

 

Njega kože izvana

je također od velike važnosti i za to vam je izvrsna Styler krema. Ali prije korištenja kreme svakako bi preporičili očistiti kožu Oxilver sprejem na bazi aktivnog kisika koji štiti od infekcije i jednako tako kožu oksigenizira i potiče na bržu regeneraciju i oporavak.

KOLAGEN je neizmjerno važan kod kožnih oštećenja.

Kolagen je polipeptid, koji spada u skupinu glikoproteina, u skeletne bjelančevine uz kreatin i elastin.

Kolagen čini 1/3 svih bjelančevina sisavaca, oko 30% bjelančevina u tijelu su kolageni.

Kolagen sprječava gubitak vode u tkivu, te zbog slabe elastičnosti daje čvrstoću i stabilnost tkivu.

Postoji 19 različitih vrsta kolagena.

Kolagen je protein jako važan za izgradnju kože, tetiva, zglobova, vezivnih tkiva, ima ga u krvnim žilama, probavnom sustavu, kostima. On je taj koji je odgovoran za starenje i izgled naše kože. Čuva naše zglobove kod fizičkog napora, tako da je u kombinaciji sa omega3 i c vitaminom nužan za sportaše i rekreativce.

Nakon 25. godine stopa padanja kolagena je 1,5% godišnje. Osim starenja na proizvodnju kolagena utječe i način života. Pušenje, slatko, pekarski proizvodi sve to također utječe negativno na proizvodnju kolagena.

Kolagena možete naći u kremama, ali one nemaju utjecaj na kožu i vezivna tkiva, dok kolagen iz hrane utječe na povećanje proizvodnje kolagena u tijelu.

Izvori kolagena su ribe, jaja, govedina piletina.

Postoje 3 tipa kolagena, tip 1 je najzastupljeniji u našem organizmu. Kravlji kolagen je tip 1 i 3, pileći kolagen je tip 2, a riblji je taj koji je nama najpotrebniji i riba sadrži kolagen tipa 1. jaja su također izvor kolagena tipa 1.

Da bi se kolagen proizvodio i vezao potrebno je unositi C vitamin (voće i povrće), omega 3- orašasti plodovi i sjemenke.

Uzimanjem kolagena kao dodatak možemo djelovati na organizam tako da ojačamo zglobove, reguliramo probavu, zategnemo kožu.

Najbolje je kolagen uzimati oralno i to sa c vitaminom u kombinaciji.

Naša preporuka za nadomjestak kolagena - napitak Collamin koji sadrži kolagen i hidrolizirane aminokiseline, folnu kiselinu i B kompleks. OVDJE ga možete naručiti. 

 

Ove savjete o prehrani za osobe sa kožnim problemima, ali i mnoge druge, donosi nam naša suradnica Alma Bunić iz Nutriforme.  Zapratite je, ako još niste, jer dobar savjet, zlata vrijedi.

Komentari

učitavam komentare...

Anti Age - High Care Program 007

Ako ste primjetili da vam je palo lice, koža se mreška, i nekako nije više glatka i zategnuta kao prije. Koža je opuštena i nema više onaj sjaj i volumen, vrijeme je da joj se malo više posvetite. Ovo je program za vas!

Saznaj više