Health and Beauty Blog Natečene noge

Natečene noge

Datum objave: 27.04.2020 / 27. travanj 2020.
Kategorija: Blog
Komentari: 0

Teške, natečene i bolne noge, svakodnevnica su velike većine žena danas ali i muškaraca. 

Zašto su nam noge natečene? 

- Najčešće zato što nam limfa ne radi ispravno. Limfa je tekućina koja se nalazi plitko ispod kože, a jedino što je pokreće jesu mišići. Što znači kada sjedimo ili stojimo i naši mišići nisu u pokretu, limfna tekućina nema načina da se pokreće. Na sreću postoje načini kako se limfni tok može ubrzati, noge ''ispuhati'' te postići osjećaj laganijih, tanjih i poletnijih nogu. 

- Intolerancija na hranu - često je ovo uz limfni zastoj ili samo po sebi uzrok naticanja nogu. Više puta nismo niti svjesni da organizmu neke namirnice ili dodaci ne odgovaraju, a česta reakcija tijela je da zadržava vodu. Natečene noge pa čak i zglobovi mogu biti posljedica intolerancije a najčešće su na: aditive, konzervanse, laktozu, ''loše'' ugljikohidrate, alkohol i prekomjerne šećere. Drugim rječima, pravilna prehrana može otkloniti velikim dijelom ovaj problem. 

- Prekomjerna težina - pritisak koji čini prekomjerna težina onemogućuje ispravnu prohodnost limfnog toka. 

- Nedovoljan unos vode - najjednostavnije objašnjeno: TEŠKO JE OPRATI ROBU U ''VEŠMAŠINI BEZ VODE''. Jednako tako je i očistiti organizam nezamislivo bez vode. 

- Problemi sa krvim žilama - vene, varikoziteti, pucanje kapilara i arterijske bolesti često su usko povezane sa limfnim zastojem. Svakako bi bilo dobro napraviti pregled krvnih žila i eliminirati ovaj problem.    

- Nedovoljna fizička akrivnost - Kako smo već objasnili da limfu pokreću mišići, jasno je da kod nedostatka aktivnosti mišića nema protoka. A dobar protok je naziv ove igre!

- Prilikom kirurškog zahvata može doći do staze ili zaustavljanja limfnog puta - Ukoliko je prisutno lokalno oticanje ili edemi, može ukazivati na zastoj limfnog toka koji se mogao dogoditi prilikom kirurškog zahvata.    

- Trauma (prijelom) - ali ovo je kratkoročno

- Stajanje ili sjedenje za vrijeme radnog vremena - radna mjesta danas iziskuju puno sjedenja ili stajanja. Pogubno za zdravlje zdravlje krvnih žila je oboje. Ovakav način života donosi puno posljedica i to rano i jako mladim ljudima. Ako ste ikako u mogućnosti kombinirati posao da možete nakon nekog vremena sjedenja biti u aktivniji, svakako to iskoristite. Ako niste u mogućnosti, barem pokušajte da svako toliko ustanete i prošetate,ili se barem protegnete. Dolazak na posao pješke ili šetnja za vrijeme pauze isto može biti od velike pomoći.   

Kako možemo limfni tok potaknuti?  

Što je limfa?

Limfni sustav je vitalni dio imunološkog sistema, a važna funkcija ovog sustava je uklanjanje toksina iz stanica. Sastavljen je od mreže limfnih sudova koji nose tekućinu (limfu) a ona je vrlo slična krvnoj plazmi. Limfni sudovi djeluju poput odvodnih kanala koji su zaduženi da iz organizma odvode otpadne tvari. Drugim riječima ako ovaj sustav ne funkcionira, otpadne tvari ne mogu biti uklonjeni iz organizma. Zato je izuzetno važno ovaj sistem održavati prohodnim i što čistijim.

Kako funkcionira limfni sustav?

 Za razliku od krvotoka limfni sustav je jednosmjeran i nema pumpu (srce) koje je pumpa, tako da jedino mišićna aktivnost pokreće protok limfne tekućine. Zbog toga ljudi koji dugo sjede ili stoje imaju često otečenost nogu ili čak edeme.    

Jednosmjeran je i ide od periferije prema glavnim limfnim čvorovima.

Drugim riječima, limfna tekućina ide od stopala prema gore i kupi ''nečistoće'' iz organizma sa lifnom tekućinom, koja dalje ide u limfne čvorove te na poslijetku izlazi u lijevu ili desnu podključnu venu i tu se miješa s krvlju. No, da bi se lifna tekućina kretala u ovom smjeru potreban je pritisak mišića na limfnu žilu. Što znači da kada naši mišići miruju (kada stojimo, sjedimo, ležimo) ne postoji mišićna akcija i nema što limfnu tekućinu pogurati u smjeru okomitom od gtravitacije. 

I zato dolazi do zastoja i natečenih nogu.

Prije, kada su se ljudi puno više kretali, teško je bilo zamisliti natečene gležnjeve ili stopala ukoliko nema neke dijagnoze tj. poremećaja u lmfnim ili krvnim žilama. Danas nažalost, velika većina stanovništva ima sindrom teških ili natečenih nogu.

Sjetite se da svaki vaš pokret mišića zapravo pokreće limfnu tekućinu i da na taj način čistite organizam.

 

1. Prehrana koja potiče limfu: 

za poticanje limfnog toka plan prehrane bi trebao biti ''čista hrana'' što podrazumijeva namirnice čim više sirove, kuhane ili grilane, bez umaka, dodataka, konzervansa i čim manje soli. Riba, meso, povrće i voće u pravilnom omjeru, svakako prednost povrću i salatama. 

Namirnice koje bitno doprinose čišćenju limfe su; češnjak, citrusi (limun, naranča, grejp), sjemenke i orašasti plodovi, kurkuma, đumbir, cimet i crni papar, špinat, blitva, kelj, repa.

2. Pijenje vode - 3 dcl vode na 10 kg tjelesne težine. Što znači netko tko ima 70 kg tjelesne težine treba popiti 2,1 L vode

3. Fizička aktivnost - pronađite tjelesnu aktivnost koja vas veseli, a idealno je hodanje za početak. Hodajte barem 45-60 min dan. Svaki trening povrh hodanja još više će doprinijeti boljoj funkciji limfe.

4. Styler čajpotiče limfni tok. od 0,5 -1 litre čaja na dan, potaknuti će mokrenje i izbacivanje viška vode iz tijela. Ovo je čaj kojeg još nazivamo detox ili anticelulitni upravo zato što je nakupljanje vode jedan od problema kod pojave celulita. Pripremite se na češće mokrenje na početku (1-3 dana), a poslije će se sistem stabilizirati. Styler čaj po svom sastavu izvrsno je izbalansiran tako da djeluje i kao diuretik ali i nadoknađuje minerale i vitamine.

  

5. Styler krema - krema koja potiče limfu, namazati noge ili cijelo tijelo jednom na dan dok se radi program. Ova krema idealna je i kao body losion, pa se može nastaviti mazati i poslije. Pogotovo ako je osoba sklona zadržavanju vode  

6. Stimulacija limfne drenaže; može se postići na više načina. Najbolje je da se konzultirate sa terapeutom koji će prilikom pregleda ustanoviti u kojem je stadiju vaš problem i koje terapija će biti idealna za vas. Obzirom na uzrok i stadij zastoja limfe odrediti će se terapija. Posjetite svoj najbliži High Care Centar i posavjetujte se.   

Medicinska mehanička limfna drenaža, body wrapp, ili vacumed su načini kako možemo potaknuti limfu izvana.  

Ovo je ugodan, bezbolan tretman koji traje 45-60 min. Pojačano mokrenje, laganije noge i manji obujam je prvo što ćete osjetiti nakon mehaničke limfne drenaže.

Body Wrapp je stara metoda koja je također iznimno učinkovita. Tretman je također bezbolan i ugodan, a traje 60 min. Stimulira izlučivanje zadržane vode. 

Vacumed - svemirska tehnologija u službi zdravlja krvih žila i lifnog toka. Terapija je ugodna i bezbolna, Traje 30 min, klijent je obučen, predlaže se u nekoj laganoj odjeći (trenirka). Osjećaj laganih nogu, pojačano mokrenje a efekt na promociju cirkulacije je kao da ste trčali 90 min. Noge su toplije, a bol ukoliko je bila pristutna, najčešće nakon 10 tretmana nestaje ili se bitno smanjuje. Edemi se povlače i obujam je sve manji. 

Estetski učinak na tijelo nije nikako zanemariv. Naprotiv veliki broj klijenata i dolazi zatražiti pomoć upravo zbog estetskog a ne zdravstvenog razloga. Dobra vijest je da ove sve metode pomažu kako u zdravstvenom tako i estestskom. Celulit je manji, obujam je manji, figura je drugačija, eliminacija viška vode i na vagi pokazuje puno manju brojku. U estetskom smislu ćete profitirati ali još važnije je i da ćete se osjećati poletnije i zdravije, fleksibilnije a napraviti ćete i prevenciju bolesti krvnih žila. 

   I na kraju, ono što je najvažnije; svaki organizam je drugačiji. Svatko svoje tijelo može najbolje osluhnuti i djelovati ili prevenirati!

Popis High Care centara je ovdje, pronađite svoj najbliži. 

Uhvatite svoj val života i vladajte vi snjim, a ne on vama! 

Ostanite nam i zdravi i lijepi!

Komentari

* obvezna polja