Važno je razlikovati ‘normalno’ neugodan miris tijela tijekom vrućina, treninga i sl. te neugodan miris kojem ne pomaže niti jedan parfem i dezodorans.

Neugodni miris tijela je normalna stvar, posebno ljeti kada se znojimo više nego inače. No, važno je razlikovati ‘normalno’ neugodan miris tijela tijekom vrućina, treninga i sl. te neugodan miris kojem ne pomaže niti jedan parfem i dezodorans. Tema prekomjernog znojenja i neugodnog mirisa koji se širi od vas ponekad zna biti nelagodan razgovor čak i s prijateljicama. Ali ne brinite, mi vam upravo zato donosimo nekoliko prijedloga kako ga se riješiti i odgovor na pitanje zašto dolazi do neugodnog mirisa znoja.

Zašto se prekomjerno znojim?

Mnogi okrivljuju ljude prijekornim pogledima i pogrdnim komentarima kako se ne tuširaju dovoljno ili ne koriste dezodorans. Međutim, činjenica jest da na količinu znojenja i sam miris znoja utječu razni faktori, a neki od njih su pokazatelji zdravstvenih problema. U tom slučaju je vrlo važno posjetiti liječnika!

Osim pokazatelja na zdravstvene probleme, veću količinu znoja i neugodnog mirisa najčešće prouzrokuju stres, hormoni ili način prehrane. Naime, znoj sam po sebi zapravo ne smrdi već u kombinaciji s bakterijama na površini kože dolazi do neželjenog mirisa kojeg svi imamo, više ili manje.

Poznato je kako je stres najčešći okidač za razne zdravstvene probleme pa tako i za širenje neugodnog mirisa znoja. Stres stvaraju razne životne situacije, od ljubavnih problema, poslovnih, obiteljskih, financijskih koje vrlo često manifestiraju na naše tijelo. U situacijama stresa, anksioznosti i nelagodnosti znoj postaje drugačiji odnosno masniji te znojne žlijezde aktiviraju veliku količinu znoja, a u kombinacijama s već spomenutim bakterijama na površini (i prljavštinom) dolazi do neželjenog mirisa.

Mogli ste primijetiti kako se pod stresom ne znojimo samo pod pazusima već zapravo po cijelom tijelu (posebno dlanovi, tabani, čelo, leđa), a to se također vidi kod prekomjernog znojenja kada su u pitanju hormoni. Najčešće do prekomjernog znojenja popratno s neugodnim mirisom dolazi tijekom puberteta, menopauze i trudnoće.

Također, kao što hrana može štetiti želucu, može djelovati i na znojenje. Najčešće se radi o češnjaku, alkoholu, luku, ribi te bi trebali pripaziti što unosite u svoj organizam.

Kako si pomoći?

Najvažnija stvar koju trebate napraviti jest naučiti razliku između dezodoransa i antiperspiranta. Za razliku od antiperspiranta, dezodoransi utječu samo na miris znoja, dok antiperspiranti utječu na smanjenje pora pod pazuhom te time smanjenje znojenja i nastanak neugodnog mirisa. Njega je najbolje nanijeti navečer, nakon tuširanja i prije odlaska u krevet jer se noću najmanje znojimo pa antiperspirant može dublje prodrijeti u kožu i spriječiti prekomjerno znojenje.

Svakodnevno tuširanje je obavezno, a područje ispod pazuha dobro posušite suhim ručnikom jer bakterije vole vlagu. Nemojte zaboraviti niti redovito ukloniti dlačice ispod pazuha. Nemojte se ustručavati niti nekoliko puta dnevno oprati ispod pazuha kada su velike vrućine, a uz sebe uvijek imajte sodu bikarbone. Naime, ona ublažava neugodne mirise, a kupiti je možete u malenoj bočici koju uvijek možete nositi sa sobom u torbici. Kada ste na poslu ili vani pomoći će vam u borbi protiv neugodnog mirisa znoja tako da prstohvatu sode bikarbona dodate malo vode te nanesete ispod pazuha.

I naravno, birajte odjeću od prirodnog materijala, prozračnu i ne nosite boje na kojima se vidi svaka mrlja pa tako i znoj.

Botoxom protiv znojenja

Za one dubljeg džepa tu je botox tretman protiv znojenja. Naime, ubrizgavajući botox u pazušnom području ono smanjuje znojenje, a time i neželjeni miris. Sam tretman inače traje oko sat vremena i nakon njega se potpuno možete posvetiti svim ostalim planiranim aktivnostima. No, negativna strana ovog tretmana je privremenost. Kako inače botox traje nekoliko mjeseci, tako biste i u ovom slučaju tretman protiv znojenja botoxom trebali ponavljati svakih četiri do šest mjeseci.

Nema proizvoda u košarici!
0