Svijet se suočava sa ozbiljnim izazovima kada je u pitanju kardiovaskularno zdravlje. Smrtnost usljed ovih bolesti često zauzima prvo mesto u mnogim zemljama. Nažalost, komplikacije izazvane poremećajima u vaskularnom sistemu često su prisutne u svakodnevnom životu, uzrokujući amputacije, dugotrajne kronične rane, bol i patnju. Ovaj produženi život dolazi s komplikacijama – ali mora li to baš tako biti?

kardiovaskularne bolesti

Često, veliki problemi proizilaze iz manjih problema, a amputacije nastupaju kao posljedica “malih” problema. Zato danas razgovaramo o jednom od tih “malih problema” – mikrocirkulaciji.

Koliko je poremećaj mikrocirkulacije zapravo ozbiljan, često nismo ni svijesni. Ne kaže se uzalud: “Male krvne žile – veliki zdravstveni problem.”

Ali, krenimo od početka – šta je zapravo mikrocirkulacija?

Mikrocirkulacija obuhvaća čak tri četvrtine svih krvnih žila u našem tijelu, i često je nevidljiva golim okom zbog svoje malene veličine. To su izuzetno tanke krvne žilice, čije su dimenzije ponekad manje od 0,2 mm. Mikrocirkulacija predstavlja protok krvi kroz najmanje krvne sudove, uključujući arteriole, venule, šantove i kapilare. Mikrocirkulacija je prisutna u svim tkivima i organima osim rožnice oka. Krv iz arterija direktno izlazi iz srca i putuje pod pritiskom. Arterije transportitaju krv brzinom od 90-100 cm/s. Međutim, na samoj periferiji mikrocirkulacija preuzima dostavu, isporučujući kisik i hranljive tvari stanicama  kroz tanke kapilare koje su čak 50 puta tanje od najtanjih ljudske vlasi. To su toliko uske žilice da se čak i crvene krvne krvne stanice moraju “stisnuti” kako bi prošle kroz njih. Ima ih deset bilijuna u našem telu, a svaka ima dužinu od 0,5 do 1 mm. Iako su toliko male, njihov značaj je ogroman. Ako unesemo izuzetno kvalitetnu i zdravu hranu, ali mikrocirkulacija ne radi ispravno, praktično smo bacili novac jer te hranljive materije nikada neće stići do stanica. Mikrocirkulacija ima ključnu ulogu u transportu, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i djeluje kao termoregulator, uglavnom za kožu.

Mikrocirkulaciju ne osjećamo sve dok ne dođe do oštećenja.

ŠTO MOŽE OŠTETITI MIKROCIRKULACIJU?

 • Dijabetes
 • Neaktivan način života i dugotrajno sjedenje
 • Stres
 • Prekomerna tjelesna težina i loša prehrana
 • Loša kvaliteta sna
 • Pušenje
 • Dehidratacija
 • Visok krvni tlak
 • Povišena masnoća u krvi
 • Edemi (oticanje ekstremiteta)

Što povišena razina šećera u krvi radi mikrocirkulaciji?

Male, sitne žilice postaju krute usljed visoke razine šećera, a što je taj period povišenih razine šećera duži, to će oštećenje biti ozbiljnije. Zadatak mikrocirkulacije, dostava hrane, kisikia i krvi do stanica, je bitno otežan. U situaciji kada mikrocirkulacija ne funkcionira, hranjive tvari neće stići do tkiva i kože. Zato dijabetičari često imaju tanku i osetljivu kožu, posebno na stopalima. Ona je sklona povredama, žuljevima i ranama, a još je osetljivija na niske ili visoke temperature. Pošto se neuropatija ili oštećenje živaca često pridružuje oštećenju cirkulacije, osjećaj u tim područjima je smanjen, što zahtjeva poseban oprez. Problemi obično počinju kada pacijent udari stopalom, ne oseća bol ili smanjeno osjeća, zatim rana teško cijeli zbog loše mikrocirkulacije i često i infekcije.

Proces zaceljivanja rana kod dijabetičara prosečno traje 34,3 meseca, gotovo tri godine. To znači da ljudi često godinama imaju otvorene rane koje su bolne i ometaju kretanje, što je terapija broj jedan u prevenciji i liječenju posledica dijabetesa. Nedostatak kretanja dalje otežava mikrocirkulaciju i komplicira proces zarastanja rane. Zato preporučujemo svim pacijentima, čak i onima s ranama, uz konzultacije sa liječnikom sa, da budu fizički aktivni. Hodanje je ključno za poboljšanje mikrocirkulacije. U našem High Care Medical Centru, prosječno vrijeme cijeljenja rane iznosi 3,7 mjeseci, zahvaljujući upotrebi najsuvremenijih tehnologija, uključujući Vacumed IVT, koje poboljšavaju cirkulaciju, jer bez cirkulacije nema zdravog tkiva.

Oštećenje mikrocirkulacije ne nastaje preko noći.

Ovaj proces traje dugo i često se ne prepoznaje dok simptomi ne postanu očigledni. Simptomi oštećene mikrocirkulacije uključuju hladne noge i ruke, rane i žuljeve koji teško zarastaju, trnjenje, erektilnu disfunkciju, umor i druge znakove.

Kako možemo izmjeriti mikrocirkulaciju i prevenirati oštećenja?

Test transkutane periferne oksimetrije (tcpo2) omogućava nam da saznamo koliko dobro male, sitne žilice funkcioniraju i koliko kisika isporučuju u tkivo. U High Care Medical Centru koristimo uređaj Perimed, jedan od najpreznijih uređaja na tržištu, i jedini koji može u isto vrijeme izmjeriti ABI i tcpo2. Što znači ako smo otkrili na vrijeme manji poremećak mikrocirkulacije. To znači da bolesnik sa nekim konzervativnim i jednostavnim metododama liječenja i promjenom načina života, izbjeći puno veće komplikacije.

Preporučen po Globalnim vaskularnim smjernicama, tcpO2 je dokazano vrijedan test za donošenje kliničkih odluka. Tcpo2 nam također pomaže odrediti terapiju kao i da se uvjerimo koliko je određena terapija pomogla ili ne. 

Kako izgleda tcpo2 test i koliko traje?

Tcpo2 – transkutana periferna oksimetrija je jedostavan test, bezbolan i brz. Traje oko 30 min. Transkutani kisik ili tcpO2, lokalna je neinvazivna i sigurna pretraga, koja odražava količinu kisika koja se raspršila iz kapilare, kroz epidermu, do elektrode Clarkovog tipa na mjernoj površini mjernog mjesta. Bolesnik leži na krevetu, potrebno je da je miran i da ne zaspi za vrijeme mjerenja. Sat vremena ranije ne smije se piti kava i ostale stimulijarujuće napitke, niti pušiti cigarete.

TCPO2 TEST

tcpo2 test

Dostupne terapije za poboljšanje oštećene mikrocirkulacije

U našem High Care Medical Centru posvećeni smo rješavanju ovog problema na konzervativan način. Koristimo najnoviju tehnologiju kao što je Vacumed,terapijski ultrazvuk, elektrostimulaciju, masažu i druge metode kako bismo poboljšali cirkulaciju. Za bolesnike s oštećenom mikrocirkulacijom osmislili smo pakete koji uključuju sve dostupne metode kako bi napravili najbolji mogući rezultat.

Šta možemo učiniti kako bismo spriječili oštećenje mikrocirkulacije?

Preporučujemo dijabetičarima da kontroliraju razinu šećera u krvi, pravilno se hrane, koriste dodatke prehrani, vježbaju redovito, prestanu pušiti, održavaju hidrataciju i pridržavaju se savjeta liječnika.

Da li je moguće popraviti oštećenu mikrocirkulaciju?

Da, oštećena mikrocirkulacija može se popraviti putem različitih terapija i metoda. Na primjer, angiogeneza je proces stvaranja novih mladih krvnih žilica, a Vacumed IVT nam bitno pomaže u tome. Također brojne terapije mogu poboljšati funkciju mikrocirkulacije i pomoći stanicama da dobiju potrebnu količinu kisika i hranljivih tvari.

Nažalost, oštećenje mikrocirkulacije ne daje znakove sve dok simptomi ne postanu vidljivi. Stoga je važno da se redovno prate nivoi šećera u krvi, pravilno se hrani i vodi računa o svom zdravlju kako bi se izbegle ozbiljne komplikacije koje nastaju kao posledica oštećene mikrocirkulacije.

Dijabetes

Danas u RH imamo više od 400.000 registriranih dijabetičara. Statistika govori da će 25% njih, ili svaki četvrti nažalost imati kroničnu ranu, a velika većina će doživjeti amputaciju zbog komplikacija uzrokovanih poremećajem cirkulacije. Stopala su kod dijabetičara najugroženija.

Prognoza je da će u Europi do 2040 biti 71 milijun dijabetičara. 

mapa dijabetesa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oštećenje mikrocirkulacije se ne događa preko noći. Ovo je proces koji se odvija dugi period, i ono što je najveći problem, dugo se ne prepoznaje.

KADA SE POJAVE SIMPTOMI, oštećenje je već tu!

Simptomi oštećene mikrocirkulacije

 • Hladne noge i ruke
 • Ranice i žuljevi koji teško cijele
 • Utrnutost
 • Erektilna disfunkcija
 • Umor

simptomi mikrocirkulacije

Napredak u medicini omogućava popravak oštećene mikrocirkulacije. Angiogeneza, proces razvoja novih krvnih žilica, može pomoći u obnovi oštećenih područja. To znači da postoje nade za poboljšanje stanja, sprječavanje komplikacija i očuvanje kvaliteta života.

Ovaj ozbiljan problem ne smijemo zanemariti. Oštećena mikrocirkulacija može imati ozbiljne posljedice, ali adekvatna njega, prevencija i terapija mogu napraviti razliku u životu onih koji su pogođeni ovim stanjem.

Ako spadate u kritičnu skupinu, naručite se na pregled i tcpo2 test na vrijeme, započnite na vrijeme sa promjenama načina života kako bi iskoristili produljenje životnog vijeka na najbolji mogući način; zdravi i vitalni. 

Naručite se
Nema proizvoda u košarici!
0