Iako se većinom žene odlučuju za operativni zahvat iz estetskih razloga, čukljevi nisu samo estetski problem, kaže nam prim. Milan Milošević. Posebno kod dijabetičara je važno da se obrati pažnja na čukljeve zbog mogućnosti zadebljanja kože na tom mjestu, stvaranja pritiska i žuljeva, a u konačnici i rana. U ovakvim slučajevima zbog oslabljene mikrocirkulacije, rane teško cijele.

Znate li da ljudsko stopalo ima 26 kostiju, što znači da se 25% svih kostiju unutar vašeg tijela zapravo nalazi u vašim stopalima. Čukljevi su deformiteti na kosti, pa smo pitali kako se mogu tretirati. 

O čukljevima smo razgovarali sa Prim. Milanom Miloševićem iz Poliklinike Ribnjak.   

 

1.Tko je Prim. Milan Milošević i čime se primarno bavite?  

Ja sam ravnatelj, osnivač i vlasnik poliklinike Ribnjak u Zagrebu, adresa poliklinike je Ulica Grada Mainza 17. Mi smo na tržištu prisutni već 20 godina i specijalizirani smo za ortopediju. Imamo plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju, traumatologiju te unazad neko vrijeme i medicinu rada i sporta. Što se tiče ortopedije bavimo se kompletnim konzervativnim dijelom, dakle uz preglede i terapije, biološke terapije tu je i fizikalna terapija konzervativni pristup. Nadalje, govoreći o operativnom liječenju imamo sve vrste jednodnevnih zahvata što znači da pacijenti isti dan idu kući i nema potrebe za noćenjem. Što se tiče estetske i plastične kirurgije imamo kirurgiju glave i vrata.

 

2. Koliko je važna anatomska obuća i pravilno držanje?

Ljudsko stopalo nije predviđeno za današnji moderan način života, da je po cijele dane u rigidnoj obući, bez mogućnosti adaptacije kod iskoraka prema podlozi tako da često dolazi do raznih deformacija. Najčešća deformacija je čukalj odnosno hallux valgus koji se javlja češće u žena nego u muškaraca. Tu do izražaja itekako dolazi anatomska obuća koja ne stvara kompresiju na strukture stopala. Genetika je također bitan faktor, ali anatomskom obućom i ortopedskim ulošcima možemo puno doprinijet da nas naša stopala nose kroz cijeli život. Važno je napomenuti kako je i pravilno držanje bitno kako bismo smanjili opterećenje na stopala.

 

3. Što je čukalj i kako nastaje?

Zašto točno nastaje čukalj ili bunion, kvrga na palcu dobro poznata svima koja se javlja češće u žena nego u muškaraca, i dalje nije poznato, ali sigurno tome doprinosi genetika te promijenjena anatomija stopala što je možda i glavni razlog nastanka čuklja. Promijenjeni svodovi i strukture stopala, mišići koji trebaju kosti držati zajedno i palac u izravnanom položaju, od jednom ga vuku na stranu prema vanjskoj strani stopala te se stvara kvrga s unutrašnje strane stopala. Spušteno stopalo također može dovesti do nastanka čuklja.

4.Smetnje zbog čukljeva

Da čukljevi nisu samo estetsi problem govori činjenica da se zbog njih pojavljuju odredjene smetnje. Osim smetnje pri nošenju obuće, čukljevi stvaraju bolove i onemogućavaju duže hodanje. Čukalj se uobičajeno pojavljuje na jednoj nozi, no može se dogoditi da se javi istovremeno na oba stopala te se tada izbjegava operativni zahvat istovremeno na obje noge osim ako pacijent inzistira. Razlog tome je što je teže hodati ako se operacija izvede istovremeno pa je bolje ostaviti jednu nogu kako bi se pacijent mogao lakše kretati.

5. Kako se liječi čukalj?

Prim. Milan Milošević

Postoji nekoliko stadija; u prvom pa čak i u drugom stadiju to se može korigirati s oblogama i ugodnijom obućom, povremenom fizikalnom terapijom te ortopedskim ulošcima. Međutim, ako deformacija počne napredovat u svoj završni stadij onda se to rješava kirurškim putem. Također, može se raditi i o estetskoj korekciji palca gdje nema funkcijskih problema, ali je estetika narušena. To se radi kao jednodnevna kirurgija, dakle isti dan se ide kući nakon zahvata. U povijesti postoji više od 200 opisanih metoda operacije čuklja od kojih se nekoliko danas koristi, a to su minimalno invazivna kirurgija i perkutana kirurgija uz klasične metode. O izboru metode razgovara se prvo s pacijentom te se uvidom u kliničko stanje donese odluka o vrsti operativnog zahvata.

6. Koliko traje oporavak te kako izgleda rehabilitacija, kada mogu stati na nogu?

Zahvat je relativno brz te je hod odmah nakon normalan. Ne treba ići kući i ležati već postoji polu cipela koja se može nositi, a uz to postoje i plastični gipsevi koji se mogu i močiti u vodu te su lagani za nošenje. S ovim pomagalima pacijent je pokretan i za par dana može krenuti na posao i u obavljanje svakodnevnih obaveza bez ikakvih problema. Nakon zahvata kontrole su redovne i prati se kako napreduje korigiranje deformacije.

7. Koja je cijena operacije?

Cijene se kreću od 1 600 eura do 2 000 eura ovisno o metodi, naravno to može biti i povoljnije ako se radi o samo maloj estetskoj korekciji. 

8. Što nam možete reći o žuljevima na stopalu?

Mjesto pritiska između obuće i kože formira žulj, a nastaju zbog nošenja uske obuće. Može se stvoriti i kronični žulj ako to traje duže vremena što postaje izrazito bolno i otežava normalno kretanje. Žuljeve ne treba operirati nego se konzervativno rješavaju. Najbolje je poraditi na prevenciji da do njih uopće njih uopće ni ne dođe, a to se može postići nošenjem udobne obuće.

9. Kako dugotrajno stajanje ili hodanje utječe na spomenute deformitete?

Dugotrajno stajanje ili hodanje ne utječe kod svih ljudi na nastanak spomenutih deformiteta. Jako je bitno ostati vitak obzirom da stopala nose cijelu težinu tijela. Prekomjerna tjelesna težina itekako utječe na stopalo i spušta ga, a pogotovo je važno nakon operacije, kada se deformacija može vratiti, da pacijent ostane discipliniran. Dugotrajna opterećenja u vidu tjelesne težine i dužih ruta hodanja zasigurno ne čine dobro stopalu.

Za sve posjetitelje Health & Beauty webshopa poliklinika Ribnjak i H&B osigurali su popust na operativni zahvat. Naručite se na konzultacije i posjetite polikliniku Ribnjak. Prije toga isprintajte kupon i ponesite ga sa sobom.

Budite nam zdravi i lijepi. 

kupon za popust

 

 

Nema proizvoda u košarici!
0