Hrana koja čisti arterije

Arterije – su krvne žile puno važnije nego što im pridajemo pažnju. Najčešće tek počnemo razmišljati o njima kada se dogodi problem. 

Problemi u arterijama su začepljenje ili suženje zbog nakupljenog ”plaka” ili ”smeća” u arterijama. Zbog količine plaka, krv ne prolazi dovoljno ili kod kritičnih situacija uopće i onda imamo za posljedicu potencijalni srčani ili moždani udar, aterosklerozu i kritičnu ishemiju.

 

ATEROSKLEROZADa li je moguće očistiti krvne žile pravilnom prehranom?

Oko ove teme vode se rasprave, da li je uopće moguće i koliko očistiti krvne žile, odnosno ”otopiti” to smeće koje se godinama naslaže na arterijama. Svakako je sigurno da zdravom prehranom, tj. hranom koja je dobra za arterije, nećete pogoršati stanje već barem minimalno poboljšati. A idealno je da krenete voditi računa o njima dok još nemate problem. Ako još imate i genetsku predispoziciju ili ste načinom života činili sve da dođe do naslaga u arterijama, idealan ste kandidat. Uvedite odmah u svoj jelovnik ovih 10 super namirnica kada su arterije u pitanju. 

10 SUPER NAMIRNICA KOJE ĆE OČISTITI ARTERIJE:

 

1. Maslinovo ulje – ekstra djevičansko    

maslinovo ulje

 Maslinovo ulje spada u najbolje prijatelje vaših arterija. Izbacite iz svoje prehrane sojino ulje, a pogotovo prženje na sojinom ulju, pohanje, pečenje.. Transmasne kiseline koje nastaju ovim procesima najgore su po vaše arterije. Transmasne kiseline dokazano povećavaju loše masnoće ili LDL kolesterol, a smanjuju  dobre masnoće ili HDL kolesterol. Transmasne kiseline nalaze se nažalost i u hrani za koju nikad ne bi rekli da ih ima. Uglavnom izbjegavajte  procesuiranu hranu. 

 

 

 

 

2. Paprika – najbogatija je vit C

PaprikaPaprika – najbogatija vit C. Nedostatak ovog važnog vitamina je jedan od najvaznijih uzroka ateroskleroze. On podržava kolagen koji stijenku arterije čini mekanijom i        elastičnojom i onda krv može slobodnije teći kroz nju. Krute i stisnute arterije su posljedica nedostatka izmedju ostalog kolagena i vitamina C. Jedna paprika na dan – ne kuhana,   već svježa (dodajte je u salatu) dovoljna je da osigura potreban dnevni unos vitamina C. Spriječava oksidativni stres.

  

3. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinam

Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama. Tri dana u tjednu bilo bi dobro da uvedete ribu (losos, srdele, inćuni, skuše) Losos je jedna od najmoćnijih namirnica zbog bogate količine omega 3 masnih kiselina koje  smanjuju upalu u stijenkama arterija. Bitna je i njegova priprema. Najbolje je pripremati ga u pećnici pokrivenim papirom za pečenje.

 

 

 

 

 

 

4. Češnjak

Češnjak se smatra jednom od najzdravijih namirnica na zemlji, jer djeluje kao prirodan antibiotik pa smnajuje upale i antikoagulantno što znači da prirodno spriječava zgrušavanje i stvaranje tromba.Prirodno je bogat nitric oxidom (dušičnim oksidom) koji omogućava arterijama da se relaksiraju i šire. Smanjuje masnoće u krvi. Zato koristite češnjak svakodnevno u svojom prehrani i ne preskačite ga. Ako vam smeta miris češnjaka, uzmite ekstrakt ulja bijelog luka u kapsulama i zamijenite ga, ali računajte da nije potpuna nadoknada, pa barem kombinirajte pravi češnjak ponekad.

 

 

 

5.Rajčice su bogate likopenom

Rajčice su bogate likopenom koji smanjuju rizik od srčanog i krvni tlak. Kuhana rajčica čini likopen još učinkovitijim omekšivačem za vaše arterije, pa juha od rajčica ili šalša postaje vrlo dobrodošla u vašem jelovniku. Likopen je topiv u mastima pa ako jedete rajčice sa malo maslinovog ulja  pomoći će tijelu da lakše apsorbira masnoće. Dakle salata od rajčica sa malo maslinovog ulja ili juha od rajčice neka češće bude na vašem tanjuru.

 

 

6. Prehrambeni kvasac 

prehrambeni kvasacPrehrambeni kvasac je jedan od bogatijih izvora vitamina B, posebno vitamina B1. On drži glukozu u krvi pod kontrolom i čuva stijenke arterije od oštećenja. Takodjer vitamin B1 smanjuje stres i krvni tlak. 

 

 

 

 

 

 

 

7.Chia sjemenke

chia sjemenkeChia sjemenke bogate su topivim vlaknima, daju vam potrebnu energiju, bogate su željezom… smanjuju upale u organizmu uključujući i arterije. Smatra se super hranom. Jedna do dvije žličice chia sjemenki dnevno je izvrstan način za nadoknadu topivih vlakana. Potrebno je ostaviti ih 15-tak min u vodi prije nego ih jedete kako bi nabubrile. Nakon toga, možete ih jesti u salati, bioaktivu, kefiru, ili bilo kojom drugom hranom.

 

 

 

 

 

8.Kiseli kupus 

kiseli kupusKiseli kupus je jedno od najzdravijih jela koja možete zamisliti kada je u pitanju kardiovaskularni sustav. Bogat izvor vitamina C. Jedna šalica kiselog kupusa ima 700 mg vitamina C što je dovoljno za tjedan dana, takodjer je bogat probioticima i vlaknima koji podupiru prijateljske bakterije. Fermentirana hrana kao što je kiseli kupus takodjer sadrzi vitamin K2 koji je iznimno važan kada je govorimo o plaku na stijenkama arterija i zdravim kostima. K2 ima zadatak da kalcij iz arterija stavlja na mjesto gdje je potreban, a to su kosti.

 

 

 

9. Borovnice, maline, kupine i jagode 

borovniceBorovnice, maline, kupine i jagode najmoćnije je voće za zdravlje kardiovaskularnog sustava, jer su pune antioksidansa pa prirodno smanjuju upale u stijenkama arteriskog zida, samnjuju krvni tlak, i pomažu kod inzulinske rezistencije.

 

 

 

 

 

 

10. Avokado 

avokado

Avokado je kao i maslinovo ulje bogat dobrim masnoćama koje sprječavaju oksidaciju kolesterola. Ove dobre masnoće pomažu i da se absorbira više nutrijenata iz zeleonog povrća i salata. Zato je izvrsna kombinacija avokado i salata. Avokado je takodjer bogat kalijem i vitaminom E koji smiruje upale u krvnim žilama.

 

 

 

 

 

 

ŠTO ARTERIJAMA ŠKODI?

Nije dovoljno samo početi sa zdravom hranom, prije svega potrebno je smanjiti ili potpuno ukloniti iz prehrane ono što arterijama škodi, a to su;

  • Šećeri 
  • Sva hrana koja je bazirana na brašnu (kruh, keksi,kolači, tjestenine…) 
  • Ulje suncokreta, margarin, 
  • Precesuirana i fast food hrana                                                                                                                                                                     Kada smanjite ove ”štetočine” za vaše zdravlje, potrebno je nekoliko dana da se nivo šećera balansira i već kroz taj period, organizam će se očistiti, manje ćete  žudjeti za nezdravom hranom, smanjiti proces upale u krvnim žilama, smanjiti pritisak na krvne žile, biti ćete pokretniji i laganiji… Benefite zdrave prehrane osjetiti ćete vrlo brzo, zato ostanite ustrajni.

 

KRETANJE odnosno terapijsko HODANJE 

Neka vam bude stalno na pameti da je hodanje najvažnija terapija koju sami možete i ordinirati i provoditi, i potrebna je svaki dan. Uzmite sat vremena za sebe, i hodajte. Najbolje je u prirodi, ali ako nemate svaki dan mogućnost za hodanje u prirodi, hodajte gdje god možete. 6 km na dan smatra se idealnim za zdravvlje krvnih žila. Ako niste u formi za 6 km na dan, hodajte, pratite koliko sad možete i podižite ljestvicu sami sebi dok ne dosegnete 6 km. Hodanje je i odlična pomoć kod smanjenja stresa.   

Neinvazivna terapija za aterosklerozu Vacumed ivt

Za bolesnike koji imaju bolove i nisu u mogućnosti hodati, Vacumed IVT je terapija koja se pokazala uspješna pogotovo kada ne postoji mogućnost kirurškog zahvata. Vacumed IVT smanjuje bol, povećava se hodna pruga, i razvijaju se kolateralne krvne žile. O vacumed IVT više možete pročitati ovdje. 

Ako osjećate bol u nogama dok hodate ili grč u listu, vjerovatno se radi o promjenama u krvnim žilama. Nažalost ateroskleroza je jedna od najraširenijih bolesti 21. stoljeća a posljedica je načina života. 

HIGH CARE MEDICAL CENTAR je ustanova koja se bavi neinvazivnim liječenjem kroničnih rana i problemima vaskularnog sustava. Obratite se za savjet. Kod liječenja ateroskleroze je iznimno važno promijeniti životne navike, a to možete već danas. 

Evo nekoliko prijedloga za obroke – jelovnik za 7 dana sa hranom koja pomaže vašim arterijama.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nema proizvoda u košarici!
0